Delta Sigma Consultancy

IBC Innovation Award

Delta Sigma Consultancy's project Film Soundtrack Adaptation voor SBS Broadcasting is gewaardeerd als 'zeer interessant' bij de verkiezing van de IBC 2015 innovatieprijs. In de categorie Content Management is SBS erkend voor het gebruik van een nieuwe luidheidnormalisatiemethodiek ontworpen door Richard van Everdingen. Gebaseerd hierop was projectpartner NUGEN Audio in staat om een nieuw algoritme genaamd DynApt™ te ontwikkelen dat beschouwd kan worden als een baanbrekende methodiek voor de aanpassing van geluid van films en televisieseries.

Uitdagingen

SBS zocht naar een manier om de audiokwaliteit te kunnen verbeteren binnen de richtlijnen van de Europese aanbeveling EBU R128. In het bijzonder voor films bracht dit diverse uitdagingen met zich mee: hoe kan de beleving het beste behouden blijven in termen van dynamisch contrast, hoe is het materiaal het beste uit te lijnen met de commerciële onderbrekingen en generieke programma's en hoe kan dit alles geïmplementeerd worden in een hoog-geautomatiseerde, efficiënte en kostenbesparende operatie? SBS koos de nieuwe methode om al die doelstellingen in één keer te kunnen verenigen.

Hoe werkt het?

DynApt analyseert automatisch de luidheidniveaus van een programma en begrenst een configureerbaar maximumverschil tussen programmaluidheid en het gemiddelde spraakniveau. Met behulp van technologie van Minnetonka Audio kon SBS een zogeheten ankergebaseerde normalisatie toepassen die een omroep in staat stelt om filmgeluid aan te passen in harmonie met de originele intentie van de makers. Daar staat tegenover dat de oplossing zich helemaal niet met het geluid bemoeit als dat niet nodig is.

"De nieuwe innovatieve methodiek is van belang voor iedere omroep of filmdistributeur die naar een oplossing zoekt om materiaal aan te passen voor televisie-uitzendingen en draagt bij tot het tot stand komen van één wereldwijde standaard voor luidheidnormalisatie van televisiegeluid" zei Richard van Everdingen, consultant bij Delta Sigma Consultancy. "Het is zeer lovenswaardig dat een innovatie die gaat over audiokwaliteit en luidheid de finale voor de innovatieprijs gehaald heeft."

Toepasbaarheid

De IBC-innovatieprijzen zijn niet alleen bedoeld om technische ontwikkeling te eren maar vereisen ook dat de technologie echt in de praktijk gebruikt wordt met aantoonbare creatieve en commerciële voordelen. De tien genomineerde partijen zijn omroepen, mediabedrijven en dienstenaanbieders die de beste technologiepartners samenbrachten, een doel definieerden en die nu samen profiteren van de innovatie. SBS was genomineerd met drie andere, hoog competitieve aanbieders in de categorie Content Management.

"Elk jaar krijgen we meer en meer inzendingen omdat mediabedrijven de toegevoegde waarde zien van deze competitie" zei Michael Lumley, voorzitter van de IBC 2015 innovatieprijsjury. Gerenommeerd door de industrie en geliefd door de prestige heeft de IBC innovatieprijs gemaakt tot de meest waardevolle eer voor technologische ontwikkeling en samenwerking.

Meer informatie

De technologie achter Film Soundtrack Adaptation is interessant voor geluidsmakers, omroepen en filmdistributeurs en is vrij te gebruiken door alle fabrikanten. Neem voor meer informatie contact op met Delta Sigma Consultancy.

De IBC Award 2015 ceremonie:

NL EN